Nordic TimeAttack
Sveriges enda SM/RM i TimeAttack


Vi erbjuder de bästa förutsättningar för din bankörning, att sätta snabba varvtider och utvecklas som förare. Under trygga förhållanden av utbildade, kompetenta funktionärer, ambulanssjukvårdare, flertalet räddningsfordon och en erfaren organisation med ett stort kunnande – maximerar vi din upplevelse ute på banan med minimala riskmoment.

Upplev bankörning och gemenskap med din bil när det är som bäst, få ett kvitto på din bils setup, din utveckling med tävlingstidtagning under vår säsong.
Nordic Time Attack har en bra mix av Sveriges och Norges roligaste banor med hög FIAklassning som ständigt utvecklas. Vi anordnar testdagar och tävlingar där du som älskar bankörning får ett kvitto på din prestation som förare ihop med bilens kapacitet. Vår säkerhet och organisation med alltid flera räddningsfordon och ambulans på plats, bemannade posteringar mm gör att arrangemangen håller den högsta klassen, som också krävs för att vara den SM serien vi är.
Serien drivs genom ett AB med fokus på säkerhet, gemenskap, glädje. Vi vill att både nybörjare ska på ett enkelt sätt komma in i racingen, men samtidigt locka dig som vill tävla på högre nivå och köra om att bli Svensk Mästare i Time Attack.


Våra event 2021 anordnas på Sveriges bästa banor. MittSverigebanan, Gelleråsen, Kinnekulle samt Mantorp Park, där dina resultat från dina bästa tider på samtliga deltävlingar räknas. Att samla seriepoäng och tävla i Time Attack ger en spännande utmaning utöver att sätta dina personbästa varvtider.

Vi kör 2 dagar på samtliga banor, där första dagen är en ”Trackday”. Här är alla välkomna att anmäla sig, även utanför de som tävlar. Man får chansen dagen innan
tävling, att testa sin bil på banan i samma trygga förhållanden som en tävlingsdag, men utan tidtagning. Det ger dig som chaufför en chans att testa din bil och utrustning ordentligt, med den bästa säkerheten på plats.

Vad är Time Attack?

Time Attack är en motorsportgren där det går ut på att köra ett så snabbt varv som möjligt på banan. Oftast har man en begränsad tid på sig så det gäller att inte ligga på latsidan. Idag finns sporten över hela världen och de största ”serierna” idag är ”WTAC” (World TimeAttack Challenge), som har sitt fotfäste i Australien samt ”Time Attack UK” som kommer från England som ni säkert förstår. TimeAttack är ett perfekt sätt att tävla på, dels mot sig själv och dels mot andra.

Tanken med Nordic Time Attack är att fler skall få känna på vad ”riktig” bilsport handlar om, inte bara i Sverige utan även i Norden. Har du en vanlig gatbil och vill veta vad den går för? Eller har du kanske en extrem banbil där du verkligen vill tänja på gränserna? Då är Time Attack något för dig.

Klassindelning

För att det skall bli en så jämn och rättvis tävling som möjligt har vi delat upp startfältet i klasser. För tillfället används 5 klasser och det är CLUB AM, CLUB Challenge, CLUB GT, PRO-AM och PRO. Skillnaderna på de respektive klasserna kan ni läsa om i regelverket och det handlar om val av däck, motormodifikationer m.m. Förenklat kan man säga att i princip alla originalbilar hamnar i CLUB. Skulle du vilja använda R-däck t ex så får du gå upp en klass till CLUB Challenge och så vidare. De allra extremaste bilarna kör i PRO-AM och PRO där i princip fria modifikationer är tillåtet. Det är även i dessa klasser vi får se det gå riktigt snabbt.

Snabbast vinner!

Under tävlingen kommer det finnas gott om tid att sätta en bra tid. Alla klasser har, förutom uppvärmning, 3 st kval att sätta en så bra tid som möjligt på. Klasserna med flest förare kommer att delas upp i grupper så att det inte blir för mycket trafik på banan. Tro dock inte att det kommer vara fritt fram på bana, det gäller verkligen att planera sin körning för att få ett så fritt varv som möjligt. Efter att kvalen är avslutade så går det 8 snabbaste förarna i varje klass (utom Club som kör final direkt) vidare till ett Top8 kval där det verkligen gäller allt. Det är nämligen bara de 5 snabbaste förarna i detta kval som går vidare till Final. I Top8-kvalen startar man i den ordningen som tiderna visar. Det vill säga att bäst tid startar först. Detta kan vara till en extrem fördel att starta först då chansen att få ett fritt varv kanske försvinner för de andra förarna. Det kan ju även vara så att vädergudarna bestämmer sig för att det skall regna och då gäller det att vara snabb så att inte banan hinner bli allt för blöt. Det har hänt förr, vi vet.

Historia

Ursprungligen kommer tävlingsformen Time Attack från Japan. Det finns delade meningar om var organiserad TimeAttack kördes för första gången men enligt många så arrangerandes den första tävlingen på den 2,045km långa Tsukuba Circuit i maj 1994 när Rev Speed Magazine anordnade ”Tsukuba Super Battle”.
Vill du också skriva historia? Ta chansen att bli en Svensk Mästare i Time Attack och anmäl dig idag!